Ondt i lænden? Læs her, hvad du kan gøre
En af de mest almindelige typer rygsmerter er lændesmerter. Man regner med, at 60-70 % af befolkningen vil få smerter i ryggen én eller flere gange i løbet af livet.
Er du én af dem, der oplever at få ondt i lænden? Her på siden kan du få viden om, hvordan du lindrer smerten bedst muligt – og hvordan du forebygger den i fremtiden, så den ikke opstår igen.
Hvad betyder det at få ondt i lænden?
Lændesmerter er smerter i lænden – altså i den nedre del af ryggen. Normalt inddeles tilstanden i en akut form og en kronisk form.
Den akutte varer typisk i mindre end seks uger, hvor den kroniske varer i mere end 12 uger.
Symptomer på lændesmerter
Selvom det største symptom på smerterne giver sig selv (smerter i lænden), kan smerterne også stråle ned i benene.
Får du problemer med at styre benet, føleforstyrrelser på benene eller vandladningsproblemer, bør du kontakte din læge snarest muligt.
Hvorfor får man ondt i lænden?
De fleste personer med ondt i lænden kan ikke få en sikker forklaring på, hvorfor de oplever smerterne. Typisk skyldes det en overstrækning eller overbelastning af ledbånd eller muskler i lænderyggen, der dermed resulterer i smerter.
Lændehold
Lændehold kan også være årsagen til smerterne, der kan opstå af et vrid i ryggen, hoste, eller et forkert løft. Sover du i en dårlig stilling, kan du også få hold i lænden og dermed opleve smerter.
Overvægt og overbelastning
Overvægt anses som en vigtig faktor, hvor lænden belastes på grund af vægten. Mavemuskulaturen bliver svagere ved overvægt, hvorfor det også kan have noget at sige.
Menstruation
Mange oplever lændesmerter i forbindelse med menstruation, hvor muskelsmerterne i underlivet og maven kan stråle om i lænden og den nederste del af ryggen.
Alvorlige årsager
I sjældne tilfælde kan lændesmerter skyldes alvorlige årsager som knogleskørhed, en skæv ryg, infektion i ryggen eller i værste tilfælde kræft.
Behandling til dig, der har ondt i lænden
Selvom lændesmerter er hyppige og går over af sig selv i løbet af 1-2 uger uden behandling, findes der heldigvis flere ting, du selv kan gøre for at lindre smerte og ubehag.
Du kan få mere viden om behandlingsmetoderne herunder.
Øvelser og bevægelse
Det vigtigste, du kan gøre, er at bevæge dig trods smerterne, så du hurtigere bliver rask i stedet for at svække muskulaturen, der forsinker helingen. Undgå sengeleje for længe og sørg for at bevæge dig i løbet af dagen.
Er lændesmerterne ubehagelige, kan du med fordel søge professionel hjælp til øvelser, der lindrer smerten og fremmer helbredelsen.
Hold dig i god form
Lændehold og lændesmerter kan ofte forebygges, hvis du holder dig i god form.
En forbedret blodstrømning i muskler og sener øger reperationsevnerne i kroppen, der hjælper med at forebygge fremtidige smerter. Overvej derfor at begynde på en moderat og vedvarende træning – især af ryggen.
Smertestillende
Trods øvelser og bevægelse kan smerterne være ulidelige. I mange tilfælde kan smertestillende piller eller creme hjælpe, men det anbefales kun at gøre i korte perioder.